Onderhoud van edelstenen

onderhoud van edelstenen

Onderhoud van edelstenen

onderhoud edelstenen

Aandacht maakt alles mooier

Chaton- of klauwzetting

Als je edelsteen met pootjes is vastgezet in een sieraad, dan zou je elk jaar even deze zetting na moeten laten kijken. Je kunt je voorstellen dat die pootjes, die iets uitsteken, gemakkelijk kunnen slijten. Als ze afbreken en je je edelsteen verliest ben je verder van huis. Deze pootjes kunnen altijd opgedikt worden.

edelstenen onderhoud

Pavézetting

Bij een Pavézetting  zijn er heel veel steentjes met bolletjes naast elkaar gebruikt. Het edelmetaal is nauwelijks nog zichtbaar. De edelstenen worden van elkaar gescheiden en bevestigd met bolletjes, met als eindresultaat een fonkelend veld van edelsteentjes.

Die greintjes moeten uiteraard er nog wel zijn, niet afgebrokkeld of versleten zijn. Laat ze controleren!
.

Gladomzetting bij edelstenen

Een gladomzetting,

Een gladomzetting gebruik ik zelf het meeste. De rand is stevig en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Maar de meeste zettingen zijn aan de onderkant open gezaagd. Daar kan zich vuil ophopen.
Dit is vooral storend bij transparante stenen, zoals robijn of rozenkwarts.

Kom even langs en laat je sieraad reinigen!

Verzonken gezet

De edelsteen ligt met de bovenkant gelijk met het zilver of goud. In het edelmetaal wordt een gaatje geboord waar de edelsteen precies inpast. Daarna wordt het edelmetaal over de gordel, het breedste gedeelte van de edelsteen, heen geduwd.

Je kunt je voorstellen dat als er vuil in die gaatjes is opgehoopt de edelsteen niet meer zal schitteren. Dit is gemakkelijk in een ultrasoon te reinigen

Glans terug op halfedelstenen

Halfedelstenen zijn vaak zachter en worden na verloop van tijd doffer. Misschien fijn te weten dat een halfedelsteen altijd in het sieraad gepolijst kan worden. Loop dus niet door met die bekraste steen waar je aan gehecht bent. Er is een oplossing…. En reinig de halfedelsteen elke maand!

Reinigen van edelstenen

Naast de mogelijkheden van de edelsteen polijsten zijn er ook maatregelen die je kunt treffen om de energie van de stenen te verzorgen.

Mooie glanzende stenen zul je moeten onderhouden om ze mooi stralend te houden maar ook om hun werking niet verloren te laten gaan. Je kunt hiermee zelfs voorkomen dat de steen barst.  En dan moeten ze daarna weer opgeladen worden. Tijdens een ziekte of stress heeft die steen het lastig en zelfs soms zwaar; die steen neemt immers veel spanning en negativiteit op, die de steen weer graag kwijt wil…..

Stap 1: ontladen/ reinigen

  • Begin een paar dagen voor volle maan.
  • Ontladen in water: neem een glas water en vul deze met gedemineraliseerd water of spa blauw. Daar zit geen verontreiniging in. Mag ook water zijn uit een mineral water system. Als het water maar zuiver is.
  • Leg de steen er 24 uur in. Als de steen zwaar belast is geweest zullen er veel belletjes rond de steen in het water te zien zijn. Ververs dan het water en laat de steen langer in het water staan, net zolang tot er geen belletjes meer rond de steen tevoorschijn komen.
  • Let op dat je altijd maar 1 steensoort per glas bij elkaar doet. Nooit mixen! Trouwens ook niet in je sieraden koffertje…
  • Ontladen in aarde. Nog uitgebreider reinigen kun je doen door na 3 dagen in het water, de steen 3 dagen in een schaaltje schone tuinaarde te stoppen. Niet in de tuin begraven! Maar de aarde in een potje doen.
  • Daarna afspoelen en snel door de rook van een kaars halen.

Alle elementen zijn gebruikt, water, aarde en vuur.

Stap 2: opladen

  • Half transparante stenen horen bij het gevoel. Dat zijn stenen waar je net niet doorheen kunt kijken, maar toch niet helemaal dicht (opaak) zijn. Die worden graag in de maan opgeladen. Het liefst in het licht van de volle maan, die is het krachtigste. Sommige maanstenen zijn half transparant.  Amethist ook. Leg ze in de vensterbank of hang ze in de boom…
  • De echt opake stenen die bij het lichaam horen, die niets transparants hebben, kunnen in de aarde opladen worden.
  • Extra opladen kan op een ruwe mineraal van hetzelfde materiaal als de steen. Of op een kristallen klankschaal. Geen verschillende stenen tegelijk op een klankschaal opladen natuurlijk.