Keurmerken

Keuren

In Nederland moeten zilveren voorwerpen vanaf 8 gram gekeurd worden. Al meer dan 600 jaar worden edelmetalen voorwerpen gecontroleerd op het gehalte aan edelmetaal. Dit is daarmee de oudste vorm van consumenten bescherming die we in Nederland kennen.
Het door een waarborginstelling afgeslagen gehalteteken garandeert het gehalte aan platina, goud, zilver of palladium in uw sieraad of gebruiksvoorwerp.

Soms ook niet….

In sieraden of gebruiksvoorwerpen van zilver (vanaf 8 gram), goud (vanaf 1 gram) of platina (vanaf 0,5 gram) die je in Nederland koopt, moet een in Nederland erkend gehalteteken voorkomen. Artikelen onder dit gewicht zijn vrijgesteld van het aanbrengen van een gehalteteken.

Op grote voorwerpen wordt naast het keurteken ook een kantoorteken en jaarletter aangebracht.
Het kantoorteken geeft aan waar het voorwerp is gekeurd, de jaarletter wanneer het voorwerp is gekeurd.

keurtekenplaat

Meesterteken

Mijn meesterteken heb ik aangevraagd na mijn opleiding. In die tijd runde ik nog de galerie samen met mijn moeder. Die heette ‘De Driehoek’.  We wonen aan een zandpad dat de Driehoeksweg heet. En we wonen in ons huis altijd met 3 generaties onder één dak. Tot nu toe toch…. Mijn moeder woont naast ons en onze jongste woont nog thuis.

IS met driehoek

Vandaar dat de driehoek in mijn meesterteken een duidelijke plaats heeft. Samen met mijn initialen IS (tsja, daar kan ik niets aan doen) staat dit meesterteken vaak in mijn sieraden. Vaak en niet altijd want bestellingen hebben altijd haast. En een sieraad is zo een week onderweg van en naar het waarborgkantoor.

Registratie

De meestertekens zijn geregistreerd bij het waarborgkantoor zodat te zien is wie verantwoordelijk is voor het op de markt brengen van een voorwerp.

Alsnog laten keuren?

Heb je een sieraad van me dat nog niet gekeurd is? je mag het me altijd opsturen dan laat ik dat alsnog doen.

meesterteken

Kantoor merk

Het kantooraanduidend teken voor platina en gouden voorwerpen heeft als symbool een leeuwenkop. Voor zilveren voorwerpen is het een minervakopje. Naast de leeuw of in het hoedje van het kopje staat een letter. Deze letter staat voor het de waarborg waarborgkantoor die gestempeld heeft. Tot aan de privatisering van de waarborg in 1988 waren er de volgende kantoren:

AAmsterdamIBreda
BUtrechtKDen Bosch
CDen HaagLMiddelburg
DRotterdamMSchoonhoven
EGroningenNMaastricht
FLeeuwardenORoermond
GZwollePAlkmaar
HArnhemQRoosendaal

 

Huidige Waarborgkantoren:

RGouda
MGouda, vestiging Schoonhoven
JJoure
XJoure, vestiging Pforzheim (D)

 

Nederlandse goudkeurtekens:

goudkeur

edelstenen