Onderhoud van edelstenen in sieraden

onderhoud edelstenen

Onderhoud van edelstenen in sieraden

Geef je edelstenen ook wat aandacht….Alles wat je aandacht geeft groeit…. dat zou een grap zijn. Heb je ineens joekels van diamanten in je ring…

Onderhoud van edelstenen in je sieraden

Maar, kijk wel met aandacht naar je sieraad. En laat regelmatig (eens per jaar) je sieraad eens nakijken en reinigen & polijsten.

  • Zit de edelsteen los?
  • Zit er vuil tussen de steen en de kast of de pootjes?
  • Kan het licht nog door de pootjes heen schijnen?
  • Hoe is de edelsteen zelf eraan toe? Glanst de edelsteen nog ?
edelstenen

Zwemmen en zo?

Sieraden met edelstenen kun je beter niet dragen als je gaat zwemmen, zonnen (pas helemaal op met amethist), douchen, schoonmaken.  Zeepresten blijven in de zetkastenrand zitten, of tussen de pootjes van chatons.

Irene Schildkamp

Parfum

Doe je sieraden met edelstenen aan nadat je de creme en eventueel parfum hebt gebruikt. Laat dat eerst een beetje intrekken/ vervliegen…

edelstenen

Aandacht maakt alles mooier

Chaton- of klauwzetting

Als je edelsteen met pootjes is vastgezet in een sieraad, dan zou je elk jaar even deze zetting na moeten laten kijken. Je kunt je voorstellen dat die pootjes, die iets uitsteken, gemakkelijk kunnen slijten. Als ze afbreken en je je edelsteen verliest ben je verder van huis. Deze pootjes kunnen altijd opgedikt worden.

edelstenen onderhoud

Pavézetting

Bij een Pavézetting  worden edelsteentjes naast elkaar gebruikt. Het edelmetaal is nauwelijks nog zichtbaar. De edelstenen worden van elkaar gescheiden en bevestigd met bolletjes edelmetaal. Deze greintjes moeten uiteraard er nog wel zijn, niet afgebrokkeld of versleten zijn. Laat ze controleren.

Onderhoud-van-edelstenen-in-je-sieraad-gladomzetting

Een gladomzetting

Een gladomzetting gebruik ik zelf het meeste. De rand is stevig en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Maar de meeste zettingen zijn aan de onderkant open gezaagd. Daar kan zich vuil ophopen.
Dit is vooral storend bij transparante stenen, zoals bergkristal of rozenkwarts.

Kom even langs en laat je sieraad reinigen!

Verzonken gezet

Hierbij is de edelsteen met de bovenkant gelijk met het zilver of goud. In het edelmetaal wordt een gaatje geboord waar de edelsteen precies inpast. Daarna wordt het edelmetaal over de gordel, het breedste gedeelte van de edelsteen, heen geduwd. Je kunt je voorstellen, dat als er vuil in die gaatjes is opgehoopt, de edelsteen niet meer zal schitteren. Dit is gemakkelijk in een ultrasoon te reinigen.

Onderhoud van halfedelstenen

Halfedelstenen (eigenlijk bestaan halfedelstenen niet) zijn vaak zachter en worden na verloop van tijd doffer. Misschien fijn te weten dat een steen altijd in het sieraad gepolijst kan worden. Loop dus niet door met die bekraste steen waar je aan gehecht bent. Er is een oplossing…

edelstenen

Reinigen van edelstenen

Naast de mogelijkheden van de edelsteen polijsten zijn er ook maatregelen die je kunt treffen om de energie van de stenen te verzorgen.

Mooie glanzende stenen zul je moeten onderhouden om ze mooi stralend te houden maar ook om hun werking niet verloren te laten gaan. Je kunt hiermee zelfs voorkomen dat de steen barst.  En dan moeten ze daarna weer opgeladen worden. Tijdens een ziekte of stress heeft die steen het lastig en zelfs soms zwaar; die steen neemt immers veel spanning en negativiteit op, die de steen weer graag kwijt wil…..

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.