Echte parels of imitatie? En meer over parels

parels-echt-imitatie

Hoe kun je echte parels onderscheiden van ‘nep parels’

Er is apparatuur om te meten of bepaalde gegevens van een edelsteen kloppen. Soortelijk gewicht, brekingsindex, insluitsels of groeilagen. Maar we kunnen ook met een paar simpele handelingen bekijken of de edelstenen of parels waarschijnlijk echt zijn.

Eerst nog even wat meer informatie over parels…

Hoe ontstaan parels

Parels groeien in de schelp van een weekdier. Dit worden ook wel pareloesters (voor zoutwater) of parelmossels (voor zoetwater) genoemd terwijl ze niets met oesters gemeen hebben. Deze echte parels worden ook wel oriëntparels genoemd. Parels groeien langzaam, zijn schaars en kostbaar. De parel ontstaat doordat er parelmoer rond een irritatie zoals een zandkorreltje of een insect in de pareloester wordt gevormd. Het kan jaren duren voor er een fatsoenlijke parel is. Onder een röntgenapparaat kun je dan de soort van ui-laagjes zien waaruit een echte parel bestaat.

Zoutwaterparels

Of oriëntparels of natuurlijke zijn altijd redelijk rond. Er groeit altijd maar één parel in de pareloester. Eén van de manieren om de natuur een handje te helpen is door een parelmoer bolletje in de oester te plaatsen. De oester vormt een parelmoerlaagje om het bolletje. Dit zijn cultivé parels.

parels-echt-imitatie

Zoetwaterparels

Deze groeien met soms wel 35 parels in één schelpje. Deze parels worden gekweekt in diverse meren in o.a. China, Indonesië, Japan en Amerika. Ze bestaan uit massief parelmoer omdat er, in tegenstelling tot zoutwaterparels geen kern.

edelstenen

De vindplaatsen van parels en de kleuren

De vindplaatsen van parels zijn verspreid over de hele wereld: de Perzische Golf, Sri Lanka, Australië, de eilanden in de Stille Zuidzee, Venezuela, Mexico en Panama. Soms worden parels ook in zoetwatermossels gevonden, bijvoorbeeld in Amerikaanse of zelfs Europese rivieren. Je kunt aan de kleur en luster van de parel zien waar de vindplaats is. Want ieder gebied levert een andere tint parel op. De Australische parel staat bijvoorbeeld bekend om haar zuiver witte kleur, terwijl parels uit de buurt van Japan eerder een lichtgroene tint hebben. De roze parel is het meest kostbare van de lichte kleuren parels. Ook zwarte parels komen voor, deze kunnen zeer kostbaar zijn.

Tips over parels:

 • Parels moeten altijd geknoopt worden om te voorkomen dat ze tegen elkaar aan schuren.
 • Doe je sieraden ook parels altijd pas aan ruim na het aanbrengen van haarlak, make-up en parfum. Het tere parelhuidje kan erdoor aangetast raken.
 • Reinig je parelsnoer met een hele zachte vochtige doek om vuil te verwijderen
parels-echt-imitatie
 • Om parels mooi te houden moet je ze zo vaak mogelijk dragen. De parels nemen vet uit de huid en vocht uit de lucht op en zullen hierdoor nog meer gaan glimmen.
 • Edelstenen kun je bij beschadiging laten slijpen, dat kan bij parels niet. Als het velletje van de parel beschadigd is kan dat niet herstelt worden.
 • Parels kunnen goed met edelstenen worden gecombineerd. Ze verstoren de energie niet.

Imitatieparels

Deze bestaan uit een glazen bolletje waar een dun laagje was met een parelmoersubstantie met visschubben op aan wordt gebracht. Ze zijn op het blote oog te herkennen aan het boorgat. Ze worden gegoten; het ene gat ziet eruit als afgebroken en het andere als ingedrukt.

Schelpparels

Er zijn ook zogenaamde schelpparels; gestampte resten parels worden in een vorm gegoten. Ook hier zie je dezelfde rare boorgaten, de ene naar buiten gericht en de andere naar binnen getrokken. Maar deze zijn ook perfect van vorm en zonder luster.

De waardebepaling van parels

Er zijn bepaalde elementen die de prijs van parels bepalen:

Is het een natuurlijke, gekweekte parel of imitatie?
Welke kleur en afmeting heeft de parel
Welk soort parel betreft het
Welk luster en vorm heeft de parel

edelstenen

Echte parels of nep parels?

Natuurlijk kun je parels laten testen op echtheid. Maar met huis-en-tuin wijsheid kom je ook een heel eind.

 • Goed naar de parels kijken. Niet elke parel is normaliter gelijk. De kleur, de vorm, de grootte en het luster (de glans) is bij elke parel van een snoer verschillend. Of als ze wel gelijk van grootte kleur en luster zijn, zijn ze erg kostbaar.
 • Parels blijven koel. Ondanks warm weer. Plastic parels voelen warmer aan.
 • Echte parels voelen ruw aan, plastic parels zijn glad.
 • Als je twee parels tegen elkaar aanwrijft voelen ze ruw aan, het schuurt een beetje. Plastic parels voelen glad aan.
 • Kijk naar het boorgat. Zie je daar een soort rafels en uitstulpingen zitten weet je genoeg.
 • Grote parels voor weinig geld kan natuurlijk niet. Gezond verstand dus…

Een speciaal sieraad voor jou?

Wil je ook een sieraad met parels laten maken? Of heb je een andere wens? Laat het me vrijblijvend weten!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.