Hoe weet je of een steen echt is

Er worden zulke goede imitaties gemaakt van edelstenen dat het lastig kan zijn de echte van de imitatie stenen te onderscheiden. 
Zonder goede meetinstrumenten is het eigenlijk nooit met zekerheid te zeggen,maar er zijn een paar principes die je kunt volgen. Waar ik me ook aan vast houdt. 

Lees hieronder verder over:

  • Hoe herken je imitatie stenen en edelstenen?
  • Verschil tussen stenen en edelstenen en de echtheid
  • Waarom zou je echte stenen willen dragen? 
  • Behandelde edelstenen
  • Imitaties van edelstenen
  • Samengestelde imitatie in edelstenen
  • Waarom zou je echte edelstenen willen?

Hoe herken je de echte edelsteen ten opzichte van de imitatie

Zonder extra meetinstrumenten echte stenen herkennen

  • De kleur. Een natuurlijke kleur, met nuances in die kleur geeft aan dat het meestal niet geverfd is.
  • De buitenkant van de steen. Kleine oneffenheden geven vaak aan dat het een echte steen is. Alhoewel ook die oneffenheden wel nagemaakt kunnen worden maar dan hebben veel stenen diezelfde afwijking. 
  • Voelen. Slechte neppers voelen plastic-achtig aan. Plastic is warmer dan steen.
    Ook glas is warmer dan steen, het is dus niet gek als je een edelsteenhandelaar aan een steen ziet likken. 🙂
  • Gezond verstand. Als de stenen heel goedkoop zijn, kunnen ze niet echt zijn. 
  • Op goede plaatsen inkopen. Gerenommeerde bedrijven gooien hun goede naam niet te krabbel. Die willen zeker zijn van echtheid als ze het ook als echt verkopen. 
  • Geoefend oog. Kijk en voel aan stenen. Op den duur gaat het steeds beter.

De echtheid van stenen of edelstenen herkennen

De edelstenen

Edelstenen worden vanwege hun waarde het meest nagemaakt. De imitaties zijn vaak niet met het blote oog zichtbaar.

Edelstenen zijn officieel alleen edelstenen als ze aan deze voorwaarden voldoen:
– Schoonheid. Hieronder vallen visuele aspecten zoals kleur, glans, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten.
– Zuiverheid. Een robijn die transparant is is officieel een edelsteen, een opake robijn niet. Grappig he?
– Hardheid; vanaf hardheid 7 kan de steen onder de edelstenen vallen.

De imitaties zijn nauwelijks te onderscheiden van echte stenen. Ik koop dus in bij een goed bedrijf en steekproefsgewijs stuur ik sieraden op naar Naturalis in Leiden. Daar kunnen ze het onderzoeken met geavanceerde meetapparatuur. 

Stenen

Stenen of ook wel halfedelstenen zijn het meest echt. Hoewel….

Vanwege het feit dat stenen minder kostbaar zijn dan edelstenen worden deze minder vaak nagemaakt. Toch wordt daar ook wel soms mee geknoeid.

Soms worden kralen geperst van afval materiaal van dezelfde steen soort. Bij larimar wordt dat wel eens  gedaan. Als ze ronde kralen slijpen maken ze van dat afval slijpsel ‘nieuwe’ stenen. Wat dan ontbreekt is het wolkige effect in een puur natuurlijke larimar. 

Geverfde of gebeitste stenen. Howliet, een wit mineraal wordt vaak turquoise geverfd en dan verkocht als turkoois. Ook dan is de prijs weer een belangrijk punt. Turkoois is redelijk kostbaar. Geverfde howliet niet. 

Behandelde edelstenen

Om de edelstenen uit de natuur mooier te doen lijken worden ze vaak behandeld. Ze voldoen vaak niet aan de kleur of de helderheid die we ervan verlangen. In die gevallen helpen verhitting, bestraling of opvulling van haarscheuren vaak bij het verbeteren van de kwaliteit. Zulke behandelingen zijn wel van invloed op de energie en waarde van de steen en moeten in de beoordeling hiervan worden opgespoord en bewezen. Turkoois wordt vaak gestabiliseerd. Dan worden ze iets harder gemaakt

Imitaties van edelstenen

  • Synthetische stenen. Alles is maakbaar. In laboratoria kunnen ze synthetische edelstenen maken, waarbij de eigenschappen van de steen gelijk zijn aan die van de echte, je kunt ze vaak herkennen aan de kleur en aan gasbelletjes (niet met het blote oog waarneembaar). Vaak zijn ook productiestrepen zichtbaar, lijnen in de edelsteen die er niet hoort. 

 

  • Imitaties met verschillende materialen die op edelsteen lijken, zoals glas, plastic en kunstharsen en samengestelde edelstenen. Imitaties van glas kun je met de tong voelen. Glas is warmer dan echte steen. En glas is te herkennen doordat de facetranden van de steen ronder zijn. Glas wordt namelijk gegoten, steen wordt geslepen en de randen zijn scherper. 
    Eventuele luchtbellen in glasimitaties zijn groter dan in de synthetische imitaties.
    Imitaties met kunsthars en plastic soorten. Van barnsteen worden vaak imitaties gemaakt, zelfs met vliegjes en al erin. Dit is gemakkelijk te onderscheiden van echte barnsteen doordat barnsteen blijft drijven in zout water terwijl plastic zinkt in verzadigd zout water. 

Samengestelde imitatie in stenen

Wat ook wel gedaan wordt is de oorspronkelijke steen groter te laten lijken door en een doublet of triplet van te maken. 
Bij opaal wordt vaak een dun laagje opaal opgevuld met aan de onderkant onyx en aan de bovenkant bergkristal of glas. Bij gebrek aan dikke lagen opaal in de natuur, wordt deze edelsteen in dunne lagen op zwart onyx gekit om massa te krijgen. Ook zie je opaaltripletten die zijn opgebouwd uit een basis van zwarte en ondoorzichtige onyx, een tussenlaag van echte opaal en een toplaag van doorzichtig plastic of
bergkristal. Aan de zichtbaar verschillende bestanddelen van deze doubletten en tripletten zijn ze gemakkelijk te herkennen. 

Erger is het als je gewoon bij de neus wordt genomen door imitaties van smaragd in de vorm van een doublet. Deze kunnen bestaan uit twee delen kleurloze kwarts (bergkristal) die met een groen middel aan elkaar zijn gekit. De naam ‘Soudé-smaragd’ die de handel voor deze steen gebruikt is onjuist, want er is geen spoor van echte smaragd in te bekennen.

Deze truc wordt ook veel uitgehaald met robijn en saffier. 

Doubletten en tripletten die je niet met het blote oog kunt herkennen komen vaak tevoorschijn in water eventueel met een witte ondergrond. 

Waarom zou je echte stenen willen?

Kies je stenen en edelstenen voor hun energie, dan heb je niets aan imitatie. Kun je net zo goed glas in je sieraad dragen. Je wilt echte stenen.

Heb je vanwege de schoonheid een edelsteen uitgekozen, dan betaal je daar ook voor. Je gaat geen hoge prijs betalen voor imitatie (neem ik aan) 

Daarom ben ik heel precies met het inkopen, niet de goedkoopste partij maar wel die waar ik het meest vertrouwen in heb. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor inspiratie en de nieuwste sieraden.

vul je mailadres in en ontvang een 10% KORTINGS CODE