Wat is emaille

Wat-is-emaille

Waarom emaille in je sieraad?

Met emaille heb je heel veel mogelijkheden. Je kunt kleur aanbrengen, je kunt er as en melk in verwerken, je kunt er symbolen mee maken en je kunt je sieraad omtoveren tot een echt kunstwerkje.

Ik ga voor kwaliteit, duurzaamheid, kunstzinnig, bijzonder, uniek en schoonheid…vandaar mijn specialisatie op het gebied van ambachtelijke emaille.

De techniek
Het emailleren is een enorm oude techniek , al bekend vanaf voor het begin van onze jaartelling. In de 10e en de 11e eeuw werd emailleren op goud gerekend tot een verheven kunstuiting.

Emaille is glas met een kleurpigment erin. Het is er in gemalen vorm of in brokken. De laatste moet je dan nog zelf verpulveren. Je brengt het op metaal aan, en zodra het gebakken is op ongeveer 800 graden veranderen de korreltjes in vloeibaar glas. Misschien ken je het wel van vroeger. Op menig school werd tijdens de handenarbeid les geëmailleerd op stuivers.

Als je het emailleren tot in de perfectie beheerst kun je prachtige kleuren en glans bereiken in een uniek en duurzaam sieraad. Dat is wel een stapje verder dus dan het emailleren op stuivers.

Wat-is-emaille-solderen

Solderen

Emaille kan niet goed tegen soldeer. Soldeer is zilver waarmee je onderdelen aan elkaar verbindt. Dat zijn de leuke uitdagingen van het vak, maar dus ook de beperkingen waar ik soms tegen aanloop en waardoor niet alles wat uitgedacht wordt gewoon kan..:)

wat is emaille, aanbrengen

Emaille aanbrengen

Emaille verwerk ik nat, omdat ik met een kroontjespen elk korreltje precies op de gewenste plaats kan neerleggen. Het kan ook gestrooid worden maar niet geschilderd. Het werkt dus niet zoals verf, je kunt het niet goed mengen, maar wel laagjes met verschillende tinten over elkaar heen verwerken.

Wat-is-emaille-in-de-oven

Bakken maar!

Na het drogen gaat het sieraad in de oven, op ongeveer 750 – 800 graden. Tot slot kan ik eventueel naar wens as of moedermelk in het sieraad verwerken. Dat gaat soms wel 10 keer de oven in tot de melk of de as mooi verwerkt is. Daarom ook is de levertijd niet altijd goed te voorspellen.

Emailleren van een stuiver, het voorbeeld

Glas (=emaille) is altijd onderhevig aan spanning. De ronde stuiver werd niet voor niets gekozen als ideaal oefenproject vroeger op de scholen: Een ronde vorm vangt de spanning goed op en koper kan ook veel spanning aan. Tevens heeft de stuiver best een fijne dikte, ook dat is handig om de spanning op te vangen.

Verschillende emailleer technieken

Er kunnen enorm veel kleuren gebruikt worden en door middel van verschillende technieken worden verwerkt. Van massa productie is dus geen sprake. Je bent verzekert van een uniek kunstwerkje!

wat-is-emaille-Email Plique à Jour’

Email Plique à Jour

Dit is vensterglas emaille. Het emaille is een soort glas in lood raampje. Zonder achterwandje.

wat-is-emaille-champlevé

Champlevé

Is een techniek waarbij verdiepte veldjes zijn aangebracht die gevuld worden met emaille.

wat-is-emaille-En-ronde-bosse-

En ronde bosse

Hierbij wordt het emaille op een ronde ondergrond aangebracht. Meestal in een kleine diameter.

De eigenschappen van emaille

Emaille is glas met een kleurpigment erin. Het wordt als een laag opgebracht ter bescherming (potten en pannen) van het metaal of juist ter versiering van het vaak edele metaal. Emaille is glad en dus hygiënisch, het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is goed bestand tegen inwerking van veel chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling. Je mag dus met je sieraad met emaille gerust zonnen en zwemmen.

Cloisonné emaille

Cloisonné, uitgesproken als klwa-zoo-nee, is het proces van het gebruik van delicate zilveren of gouden draden om tekenlijnen te maken die de verschillende stukjes gekleurd emaille kunnen scheiden. Een prachtige techniek die bijvoorbeeld voor kindertekening sieraden erg goed werkt.

wat-is-emaille-moedermelksieraad

Moedermelk sieraden

In emaille kun je moedermelk laten verwerken. De herinnering van vloeibaar naar vast.

wat-is-emaille-symboliek

Symboliek

In emaille kun je tekens en symboliek verwerken zodat het een heel persoonlijk juweel wordt.

wat-is-emaille-as

As sieraden

In emaille kun je as laten verwerken. Voor jou is het zichtbaar maar het is niet herkenbaar als as-sieraad.

Geen life hug voor je helaas….

Maar ik zal me wel even voorstellen, ik ben Irene, 62 jaar en woon in het buitengebied van Weerselo. Ik ben dol op mijn kleinkinderen, honden, aquarium en nootjes. Mijn specialiteit is edelsmeden/ emailleren. En ik houd niet van massa productie.

Wil vrijblijvend meer informatie over een sieraad met emaille? Laat dan hier je gegevens achter en ik neem contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een speciaal uniek sieraad

Ik houd van een sieraad met een klein beetje extra. Soms met symboliek, soms door het verwerken van een bijzonder of dierbaar aandenken. Bijvoorbeeld moedermelk, een kindertekening, as, waardoor het sieraad heel speciaal voor jou is… en uniek.