Emaille

emaille

Emaille

Ik ben vanaf dat ik goudsmid ben dol op emaille. Ik houd namelijk van kleur en van bijzondere sieraden. Van sieraden waar er niet veel van zijn. Bijzondere stukken die tijdloos zijn. Die over 2 eeuwen nog onbeschadigd mooi liggen te wezen. Bij emaille in een sieraad verwerken zijn er zoveel aspecten die de kleur mede bepalen dat je nauwelijks een sieraad precies hetzelfde een tweede keer kan maken.

Wat is dat dan eigenlijk emaille….
Emaille is gekleurd glas dat vast wordt gesmolten op koper, zilver of goud. Dat gebeurt bij ongeveer 750 – 800 graden.
Er kunnen enorm veel kleuren gebruikt worden en door middel van verschillende technieken worden verwerkt.

Om emaille te kunnen vast smelten moet er schoon gewerkt worden. De ondergrond moet vet- en stofvrij zijn. Het emaille moet goed schoon gewassen zijn en je moet niet met je handen aan het metaal komen waarop gewerkt wordt. Je kunt je voorstellen wat peuters het liefste doen in mijn atelier. Dat mooie glimmende hangertje vastpakken. Trouwens, grote mensen doen het ook. En dan kun je opnieuw beginnen met ontvetten. Het is nog van geluk spreken als je het ziet gebeuren. Als je denkt dat iets ontvet is en je gaat emailleren knapt ooit een keer dat emaille eraf.

De spanning van het emaille

De gebakken glaslaag heeft een bepaalde spanning. Die spanning moet je zo goed mogelijk reduceren. Hier wat tips & trics.
– Een bol of nog beter hol oppervlak geeft de minste spanning in het emaille.
– Een vorm die wat symmetrisch is kan de spanning in het emaille beter hebben. Een langwerpig vlak stuk geeft vaker problemen dan een rond oppervlak.
Het is niet voor niets dat veel van de ontwerpen van mij rond zijn. Trouwens, meestal staat dat ook het beste bij een vrouw.
– als je de achterkant ook emailleert hef je de spanning ook op. Ik vind dat alleen niet mooi…  eigenwijs typetje he?
– als je het metaal waarop je emailleert wat dikker maakt is er ook minder kans op emaillebreukjes.
– op een soldering kun je niet emailleren. Daar knapt geheid het emaille af.

Mijn specialisatie is emailleren…….Ik houd van uitdagingen…