onderhoud-edelstenen-sieraden

Onderhouden van edelstenen in je sieraad

Mooie glanzende stenen moet je onderhouden om ze mooi stralend te houden.
Maar ook het nakijken van de zetkast of zetting is heel nuttig. Je wilt de edelsteen of steen niet kwijt raken.

ring-met-zettingen-goud

Onderhoud van edelstenen in een gladomzetting

Bij een gladomzetting is de rand stevig.  De meeste zetkasten zijn aan de onderkant open gezaagd. Daar kan zich vuil ophopen. Dit is vooral storend bij transparante stenen, zoals briljanten, smaragd of rozenkwarts. Je kunt het schoon maken met een zacht borsteltje en milde zeep. Daarna afdrogen met een zilverdoek. Problemen? Kom even langs of stuur je sieraad op om het sieraad te laten reinigen!

Verzonken gezet

De edelsteen ligt met de bovenkant gelijk met het zilver of goud. In het edelmetaal werd een gaatje geboord waar de edelsteen precies inpast. Daarna wordt het edelmetaal over het breedste gedeelte van de edelsteen, heen geduwd.  Je kunt ook deze zetting aan de onderkant, bij het gaatje, met een klein borsteltje of met een tandenstoker en water met zeep schoonmaken.

ring-met-zettingen-goud
edelstenen

Onderhoud van edelstenen in een chaton- of klauwzetting

Als je edelsteen met pootjes is vastgezet in een sieraad, dan zou je elk jaar even deze zetting na moeten laten kijken. Je kunt je voorstellen dat die pootjes, die iets uitsteken, gemakkelijk kunnen slijten. Als ze afbreken en je je edelsteen verliest ben je verder van huis. Gouden pootjes kunnen meestal opgedikt worden.

hanger-met-zettingen-goud

Glans terug op edelstenen

Sommige stenen worden na verloop van tijd doffer. Misschien fijn te weten dat een steen altijd in het sieraad gepolijst kan worden. Loop dus niet door met die bekraste steen waar je aan gehecht bent. Er is een oplossing. Kom langs in het atelier of stuur je sieraad op!

edelstenen

Meer informatie over het onderhoud van sieraden:

edelstenen

Wil je je sieraad laten reinigen?

Laat dan vrijblijvend je gegevens hiernaast/of -onder achter, dan nemen we contact met je op.

  • Max. bestandsgrootte: 5 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Herinnering

Vingerafdrukken

Edelstenen

Veelgestelde vragen