goud voor je sieraad

Goud in je sieraad

Goud, aurum, au, is het zonnemetaal. Het is een kleur die schittert en straalt. Het is ideaal voor je sieraden want het is harder dan zilver.
Het is er in verschillende varianten; roodgoud, witgoud en geelgoud met allemaal de verschillende samenstelling.
Maar waarom zou je voor goud kiezen in plaats van verguld?

Roodgoud in je sieraad

Roodgoud is een goudlegering waaraan meer koper dan zilver is toegevoegd. Het koper is een ontladend metaal maar ook een metaal dat warmer maakt, van binnen en van buiten.
Wij gebruiken 18 karaat goud, tenzij de klant speciaal vraagt om 14 karaat.
De kleur van 18 karaat roodgoud is gelijk aan 14 karaat roodgoud.

goud voor je sieraad gekeurd
goud voor je sieraad gekeurd

Geelgoud in je sieraad

Geelgoud is een legering van koper met zilver. De bijzet van zilver en koper geeft een gele glans aan het goud. Maakt vrolijk en warm, geeft kracht.
Wij werken altijd met 18 karaat goud, tenzij de klant speciaal vraagt om 14 karaat.

De kleur van 18 karaat geelgoud is warmer dan 14 karaat geelgoud.

Witgoud in je sieraad

Witgoud is een goudlegering met palladium of nikkel. Palladium is een soort  platina. Nikkel is een harder, onedel metaal. Witgoud in je sieraad werkt verhelderend en geeft nieuwe inzichten. Wij werken met onze sieraden vaak met 18 karaat witgoud met palladium, tenzij fournituren niet te verkrijgen zijn in die legering. De kleur van 14 karaat en 18 karaat witgoud is gelijk.

Witgoud heeft een koelere kleur dan zilver, maar verkleurt niet tijdens het dragen door bijvoorbeeld warmte zoals zilver wel kan doen.

Rosegoud in je sieraad

Rood goud is een goudlegering waaraan meer koper dan zilver is toegevoegd. Hoe lager het goudgehalte, hoe roder de kleur van de legering wanneer men het met koper aanvult. Het tegenovergestelde, een goudlegering waarin zilver overheerst, noemt men geel goud.
Wij werken altijd met 18 karaat goud, tenzij de klant speciaal om 14 karaat vraagt. Let op, dit kan een kleur verschil geven met andere roségouden sieraden. Dit risico is altijd voor de klant.

Het goud voor je sieraad

Welke legeringen goud zijn er?

Volledig goud, fijngoud genaamd, heeft 999/ 1000 delen goud dat noemen ze 24 karaat goud. 24 Karaat goud, is boterzacht.
18 karaat goud bevat 750 delen goud en 250 delen bijzet. Mooie warme gele tint geelgoud, iets zachter dan 14 karaat, geschikt om te emailleren en voor sieraden.
14 karaat goud bevat 585 delen goud en de rest is bijzet. Mooi hard metaal, geschikt voor sieraden. Niet geschikt om op te emailleren.
Lager dan 14 karaat wordt in Nederland niet verkocht.

Om het goud harder te maken en een andere kleur dan geel te bereiken worden legeringen gemaakt met een andere metaal. Het ‘andere metaal’  wordt bijzet genoemd.
De bijzet kan zijn:

  • koper en of zilver
  • koper, zilver en cadmium
  • palladium
  • nikkel, koper en zink
goud in je sieraad geeft meer energie

Goudtype?

Mensen die van goud houden zijn vaak goudeerlijk, wijs en geven graag kennis door. Goudtypes stralen energie uit, zijn zich bewust van hun wensen en maken die ook waar. Goudtypes zijn geboren leiders met sterke behoefte hun kennis te delen.. Ze hebben de wereld veel te bieden en willen niets liever dan dit uit te dragen en te delen.

De symboliek van goud

In de christelijke symboliek is goud het kenmerk van het goddelijke. Zoals de goudkleurige aureool bij de heiligen. Goud symboliseert ook het mooie, het perfecte. De gulden snede bijvoorbeeld in de kunstwereld. Ook wordt goud gezien als de kleur van de roem, bijvoorbeeld bij medailles…

goud voor je sieraad

Goldfilled, verguld, gold plated….

In Nederland spreken we van ‘verguld’ of ‘goudkleurig’ als een sieraad of voorwerp niet geheel gemaakt is van goud, maar is voorzien van een laagje goud. De basis van deze sieraden is namelijk metaal en daarover is een heel dun laagje goud gegoten. Bij gold filled wordt dubbel zoveel goud gebruikt als bij gold plated, Uiteindelijk wordt ook bij gold filled een metalen basis gebruikt, maar het laagje goud die erover zit is dikker. Het is dus geen volledig goud, in alle gevallen is de kern van een onedel metaal of van zilver. Dat maakt het bijna onmogelijk reparaties uit te voeren of te solderen aan deze kettingen. Dit is niet te verkrijgen bij ons.

Goud is goed voor je

Van goud ga je stralen. Goud verwarmt en ontspant. Goud wordt ingezet in behandelingen vanuit meerdere perspectieven van de geneeskunst.
Colloïdaal goud bestaat uit hele kleine deeltjes goud. Het wordt gegeven in tabletjes, korreltjes en in vloeistof. Mijn schoonvader kreeg goud in zuiver water opgeloste injecties tegen de pijn die de reuma veroorzaakte. De tabletvorm is een onderdeel van de alom geprezen Schüssler celzouten. Aurum (=goud) chloratum natronatum genoemd. Dit goud wordt o.a. gegeven tegen slaapstoornissen, somberheid en menstruatieklachten. Goud stimuleert het immuunsysteem waardoor het ook werkt bij ziektes die het immuunsysteem aanvallen.

Wil je een sieraad met goud?

Ben je geïnteresseerd in een sieraad waarin of met goud? Heb je nog vragen? Laat dan vrijblijvend je gegevens hieronder achter, dan nemen we contact met je op.

  • Max. bestandsgrootte: 2 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik heb ondertussen best een hele collectie sieraden én stenen uit de Inner Jewels serie van Irene Schildkamp. Armband, ketting, ringen en oorbellen. Irene voelt precies aan welke steen passend is bij jou en waar deze jou in kan versterken. Ze test dit ook uit en laat jou ook voelen of de steen iets voor je doet. Irene leert je ook welke stenen goed met elkaar te combineren zijn. Ben nog steeds heel blij met alle sieraden en wissel regelmatig van steen, passend bij wat ik die dag ga doen.

-Marjon Tjepkema-

Edelstenen