Zijn de edelstenen echt of imitatie, lees er hier meer over

Edelstenen, echt of imitatie

Wat was ik aangenaam verrast toen de Keuringsdienst van Waarde eindelijk de edelsteenhandel onder de loep nam. Het heeft al te lang geduurd, dat gerommel met stenen en edelstenen.

Professor Zwaan

Ik heb tijdens mijn opleiding bij de vakschool voor goudsmeden les gehad van Professor Zwaan. We leerden omgaan met allerlei meetapparatuur om stenen en edelstenen te kunnen testen op echtheid. Maar we leerden ook hoe je met gewoon gezond verstand kunt nagaan of een steen waarschijnlijk echt is of niet.

ring-smaragd

Hoe weet je nu of het een echte edelsteen is of imitatie

1. De prijs

Als de prijs niet past bij de edelsteen is het waarschijnlijk geen echte edelsteen.  Bijvoorbeeld smaragd is een prachtige edelsteen. Is kostbaar ook.  Als ik een ronde  edelsteen van 5 mm wil inkopen bij een gerenommeerd bedrijf ( waar ik bijna altijd zaken mee doe) kost die inkoop en ex btw € 150.-   Dus een hanger met die edelsteen in die grootte voor € 75.- kan geen echte steen zijn.

2. Waar zijn de stenen ingekocht

Ik koop bij een gerenommeerd bedrijf de edelstenen in zodat ik weet wat voor’n vlees we in de kuip hebben. Dat bedrijf wil zijn goede naam niet te grabbel gooien. Ik kan dan kiezen of het om bewerkte edelstenen gaat, pure stenen of zelfs imitatie. Soms is imitatie te verkiezen boven echt, ik denk even aan de bloeddiamanten, maar dat is een andere discussie.

edelstenen, wanneer zijn ze echt of imitatie, je kunt het zien aan de insluitsels

3. Insluitsels

Sommige stenen hebben insluitsels zoals diertjes, blaadjes of takjes of gasbelletjes in de steen. Dit is van groot belang bij de identificatie van een bepaalde steen.  Zo kun je vaak afleiden welke edelsteen je in handen hebt. Als je alleen luchtbellen ziet weet je zeker dat je een imitatie bekijkt… Gasbellen daarentegen zijn wel weer natuurlijk, zoals bijvoorbeeld vaak in aquamarijn voorkomen.

Toermalijnkwarts

Toermalijnkwarts bestaat uit insluitsels van zwarte toermalijn in bergkristal. Deze stenen zijn in heldere toestand lastig te krijgen en zijn behoorlijk prijzig. Van zwarte toermalijn zeggen ze dat het spanning afvoert. Denk maar eens aan de straling van de computer of een mobiele telefoon die door het neerleggen van zwarte toermalijn wordt afgevoerd. Toermalijnkwarts staat voor ontladen van spanning en emoties.

De kracht van edelstenen echt of imitatie, de werking

Elke steen en edelsteen bestaat uit elementen van de aardkorst. Daar waar ze ontstaan zijn. Bijvoorbeeld aluminium, ijzer, zuurstof en silicium. De aanwezigheid van de elementen zegt iets over de werking die de steen zou kunnen hebben. Heel vroeger werden edelstenen vermalen om geneesmiddelen van te maken.

Om een goed effect te krijgen van de werking van het mineraal moet je niet teveel stenen bij elkaar dragen die niet bij elkaar passen en elkaar zelfs storen en je moet de betreffende steen lang dragen. Het is dus niet zo dat amethist (ze zeggen dat het fijn is tegen hoofdpijn) een paracetamolletje vervangt.  De werking mag je pas na een aantal weken verwachten. Het is ook goed om stil te staan bij je mooie steen of edelsteen. Waarom draag je die? Op die manier ben je zelf ook onbewust bezig met de verwachting die je van de steen hebt. Een beetje van de steen en een beetje van jezelf dus. 🙂

edelstenen

Lees meer over

Jouw wens voor een InnerJewels sieraad

Wil je ook graag een InnerJewels sieraad en wil je graag eerst overleggen of heb je een vraag? Of misschien heb je wel een wens voor een sieraad die je hier niet kunt vinden.

Laat dan vrijblijvend je gegevens hier achter en we nemen contact met je op.

Stuur je wensen:

  • Max. bestandsgrootte: 2 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Edelstenen