mosagaat

Mosagaat is chalcedoon met insluitsels, dendrieten. Deze dendrieten lijken op mos of boompjes, takjes, maar dat is het niet. Soms zijn er zoveel dendrieten, dat de steen bijna ondoorzichtig lijkt – totdat je er een lampje achter houdt. Dan zie je de lichtere ondergrond met  vaak groene en donkere insluitsels.

Mosagaat is familie van chalcedoon

De chalcedoon familie is heel groot. Welke stenen horen bij de groep chalcedoon?

  • Heliotroop
  • Carneool
  • Blauwe chalcedoon
  • Groene chalcedoon
  • Onyx
  • Chrysopraas
  • Mosagaat
edelstenen
Mosagaat-rozenkwarts
mosagaat-rozenkwarts
mosagaat-rozenkwarts-bergkristal
mosagaat-bergkristal
mosagaat-bergkristal

Mosagaat is geen agaat

Mosagaat is een vorm van chalcedoon die mineralen met een groene kleur bevat met insluitsels en patronen die op mos lijken, vandaar ook de naam. Het is geen echte vorm van agaat, omdat het de kenmerkende eigenschap van agaat, concentrische strepen, mist.

edelstenen

Groene mosagaat

Groene mosagaat werkt vooral op het 4e chakra; het hartchacra. Het vierde chakra is het chakra voor emotionele intelligentie. Liefde en acceptatie van jezelf is hier centraal. Trauma’s in de emotionele sfeer hebben enorme invloed op je hartchakra en verzwakken je immuunsysteem.  Van groene mosagaat wordt beweert dat het positief werkt tegen oorsuizen. Het stimuleert te luisteren naar je innerlijke stem.

Roodbruine mosagaat

Roodbruine mosagaat, eigenlijk mosagaat met heliotroop, werkt vooral op het 2e chakra. Het buikchakra. Het tweede chakra is het chakra voor warmte en levenskracht. Van intimiteit en gezelligheid. Van deze roodbruine mosagaat wordt beweert dat het positief werkt tegen darmkrampen.

Goudbruine mosagaat is erg geschikt om vitaliteit te geven aan mensen op oudere leeftijd.

Mosagaat energie

Groen: tegen oorsuizen, zelfbeheersing stimuleren,
Rood: tegen darmkrampen, daadkracht.
Goud-bruin: stimuleren van de vitaliteit.

Onderhoud

Ontladen in een glas schoon water, liefst spa blauw of gedemineraliseerd water. Daarna in de zon weer opladen.

Technische gegevens

Kleur: groen, bruin, rood, zwart, crème, blauw
Vindplaats: China, Indië
Hardheid: 6,5-7
Groep: Agaat, chalcedoon
Dierenriem: Steenbok

Kwarts, chalcedoon en agaat

Kwarts is de algemene benaming voor materiaal dat geheel of grotendeels bestaat uit siliciumdioxide.
Kwartsen, chalcedoon en agaat behoren tot deze familie.

Chalcedoon komt betrekkelijk veel voor en is tamelijk hard. Het mineraal vertoont vaak randen en banden, ogen, patronen en heeft soms dendrieten. Chalcedoon kan vele kleuren hebben. Deze kleuren chalcedoon hebben vaak eigen namen.
Zo wordt bijvoorbeeld de oranje chalcedoon carneool genoemd, de groene chalcedoon chrysopraas en de zwarte chalcedoon onyx.
Maar de witte, roze en blauwe variëteit worden simpelweg respectievelijk witte chalcedoon, roze chalcedoon en blauwe chalcedoon genoemd.
De chalcedonen zijn onderverdeeld in subgroepen met een eigen naam. Een grote subgroep is de agaat.

Agaat wordt gevormd in de gasblazen en holtes in magma en lava, waardoor ze altijd randen, lijnen en banden vertonen. Ze zijn over het algemeen doorschijnend tot doorzichtig en hebben meestal aardkleuren, zoals geel, oranje, bruin en grijs.
De meeste agaten worden genoemd naar hun kleur of herkomst. Zo kennen we o.a. de botswana-agaat; deze vertoont laagjes in zachte kleurtjes. En mosagaat, naar de ‘mosjes’kleuren in de steen.

Alle kwartsen kunnen met elkaar worden gecombineerd. Voorbeeld: bergkristal werkt als een soort versterker bij bijvoorbeeld groene mosagaat, die je zou kunnen dragen tegen darmkrampen. Of citrien en mosagaat die elkaar versterken in een positieve sfeer.

Wil je een sieraad met mosagaat?

Ben je geïnteresseerd in een sieraad waarin mosagaat is verwerkt? Heb je nog vragen? Laat dan vrijblijvend je gegevens hieronder achter, dan nemen we contact met je op.

  • Max. bestandsgrootte: 5 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

Het is en blijft belangrijk altijd medische hulp te gebruiken waar deze nodig is en hoewel we in deze site essentiële informatie proberen te delen die een ieders gezondheid enorm ten goede zou kunnen komen, toch is zij niet bedoeld om wie dan ook maar te stimuleren om medische hulp buiten te sluiten. In tegendeel!
Zoek bij klachten altijd eerst hulp bij je arts!

Geboortestenen

Voor moeders

Herinnering

Vingerafdrukken

Edelstenen

Veelgestelde vragen

Onderhoud