
De kracht van edelstenen, echt of imitatie
Wat was ik aangenaam verrast toen de Keuringsdienst van Waarde eindelijk de edelsteenhandel onder de loep nam. Het heeft al te lang geduurd, dat gerommel met stenen en edelstenen.
Professor Zwaan
Ik (Irene) heb tijdens mijn opleiding bij de vakschool voor goudsmeden les gehad van Professor Zwaan. We leerden omgaan met allerlei meetapparatuur om stenen en edelstenen te kunnen testen op echtheid. Maar we leerden ook hoe je met gewoon gezond verstand kunt nagaan of een steen waarschijnlijk echt is of niet.

Hoe weet je nu of het een echte steen is of niet….
1. De prijs
Als de prijs niet past bij de edelsteen is het waarschijnlijk geen echte edelsteen. Bijvoorbeeld smaragd is een prachtige edelsteen. Is kostbaar ook. Als ik een ronde edelsteen van 5 mm wil inkopen bij een gerenommeerd bedrijf ( waar ik bijna altijd zaken mee doe) kost die inkoop en ex btw € 150.-  Dus een hanger met die edelsteen in die grootte voor € 75.- kan geen echte steen zijn.

2. Waar zijn de stenen ingekocht
Wij kopen bij een goed bedrijf de edelstenen in zodat we weten wat voor’n vlees we in de kuip hebben. Dat bedrijf wil zijn goede naam niet te grabbel gooien. We kunnen bij de naam van de steen lezen of we bewerkte edelstenen inkopen, pure stenen of zelfs imitatie. Soms is zelfs imitatie te verkiezen boven echt, ik denk even aan de bloeddiamanten, maar dat is een andere discussie.

3. Insluitsels
Sommige stenen hebben insluitsels zoals diertjes, blaadjes of takjes of gasbelletjes in de steen. Dit is van groot belang bij de identificatie van een bepaalde steen. Zo kun je vaak afleiden welke edelsteen je in handen hebt. Als je alleen luchtbellen ziet weet je zeker dat je een imitatie bekijkt… Gasbellen daarentegen zijn wel weer natuurlijk, zoals bijvoorbeeld vaak in aquamarijn voorkomen.
Toermalijnkwarts
Toermalijnkwarts bestaat uit insluitsels van zwarte toermalijn in bergkristal. Deze stenen zijn in heldere toestand lastig te krijgen en zijn behoorlijk prijzig. Van zwarte toermalijn zeggen ze dat het spanning afvoert. Denk maar eens aan de straling van de computer of een mobiele telefoon die door het neerleggen van zwarte toermalijn wordt afgevoerd. Toermalijnkwarts staat voor ontladen van spanning en emoties.
De kracht van edelstenen echt of imitatie, de werking
Elke steen en edelsteen bestaat uit elementen van de aardkorst. Daar waar ze ontstaan zijn. Bijvoorbeeld aluminium, ijzer, zuurstof en silicium. De aanwezigheid van de elementen zegt iets over de werking die de steen zou kunnen hebben. Heel vroeger werden edelstenen vermalen om geneesmiddelen van te maken.
Om een goed effect te krijgen van de werking van het mineraal moet je niet teveel stenen bij elkaar dragen die niet bij elkaar passen en elkaar zelfs storen en je moet de betreffende steen lang dragen. Het is dus niet zo dat amethist (ze zeggen dat het fijn is tegen hoofdpijn) een paracetamolletje vervangt. De werking mag je pas na een aantal weken verwachten. Het is ook goed om stil te staan bij je mooie steen of edelsteen. Waarom draag je die? Op die manier ben je zelf ook onbewust bezig met de verwachting die je van de steen hebt. Een beetje van de steen en een beetje van jezelf dus. 🙂

Lees meer over
Bronvermelding
Elementaire edelsteenkunde door professor P.C.Zwaan, C.E.S. Arps en professor J.C. Zwaan
Das Große Lexikon der Heilsteine, Düfte und Kräuter