Ben je allergisch voor zilveren sieraden?

Ben je allergisch voor zilver?

Je vraagt je af of je allergisch bent voor zilver. Wat kunnen de verschijnselen van een allergie zijn?

  • Je sieraden worden groen of zelfs zwart.
  • Je huid gaat jeuken.
  • Soms wordt je huid zelfs groen.
  • Je huid kan opzwellen onder het sieraad.
  • Ook al poets je je zilveren sieraad, het wordt heel snel weer donker.

Mogelijke oorzaken van het verkleuren van zilver zonder een allergie

  • Is het warm geweest, heb je je sieraden gedragen tijdens het zonnen? Je hoeft dan niet per sé allergisch te zijn voor zilver. Zilver kan, in tegenstelling tot goud verkleuren bijvoorbeeld door transpiratie.
  • Ben je ziek geweest? Door de verhoging en transpireren kunnen je sieraden zwart zijn geworden.
  • Is het sieraad wel van edelmetaal? Niet alles is wat het lijkt.
Ben je allergisch voor zilver?
edelstenen

 Wat kun je doen als je zilver verkleurt?

Veel mensen vermoeden dat ze allergisch zijn voor zilver.
Je kunt denken dat je allergisch voor zilver bent door het feit dat zilver snel zwart of donker wordt, ook wel aanlopen genoemd. Dat is vaak een natuurlijke reactie van zilver op de lucht, door warmte, vocht en een zure omgeving, bijvoorbeeld een zure huid. Dan ben je niet allergisch, maar dat is een natuurlijke reactie.

Als je je alleen stoort aan het donker worden van je zilveren sieraden kun je je sieraden gedeeltelijk laten oxideren. Dat doe ik standaard bij de InnerJewels sieraden. Het kantprintje blijft dan donkerder, dat zie je daardoor duidelijker. De rest is gedeeltelijk mat en gedeeltelijk glanzend. Daardoor valt een beetje donker worden van je sieraad niet op.

 Allergisch voor zilver?

Heb je je sieraden goed nagekeken op echtheid en blijf je last houden van allergische reacties ? Er zijn dan verschillende oplossingen:

Een zilver sieraad verzilveren

Sterling zilver met keurmerk 925, bevat nooit nikkel. Er zit wel een heel klein beetje koper (namelijk 75 van de 1000 deeltjes) in om het zilver  wat harder te maken. In een enkel geval kun je allergisch zijn voor het kleine beetje koper dat in zilver zit. Je huid wordt dan rood, zwelt op en gaat jeuken. De oplossing is eenvoudig. Je kunt dan je sieraad laten verzilveren met puur zilver.

Echt allergisch voor zilver?

Laat dan je sieraden rhodineren. Er komt dan een dun laagje Rhodium over het zilver. Dat is een wit edelmetaal uit de platinagroep. Je bent dan verlost van het nare aanlopen of een rode gezwollen huid. de kleur van witgoud is wel anders dan zilver natuurlijk, het is wat koeler…

Vraag dan naar de mogelijkheden en we helpen je verder!

Of toch goud?

Draag gouden sieraden, kettingen of armbanden. Liefst 18 karaat, en je bent altijd van het allergisch zijn voor zilver af. Het is kostbaarder in aanschaf maar reken eens de waarde die het goud houdt en de veel langere levensduur. Combineer het luxe edelmetaal eventueel met edelstenen en een gouden slot of een leren armband/ ketting met een gouden slot.

Draag je wel echt zilver?

Soms denk je dat je zilver draagt, maar niet alles is wat het lijkt.

On-edelmetaal kan heel sterk op je huid reageren en andersom. Stel je hebt een zilverkleurige ring. Als onder die zilverkleur onedel metaal, zoals alpaca zit, kan door slijtage van de bovenste laag, je huid in contact komen met het onedel metaal. Een reactie van je huid zal dan ook niet lang op zich wachten.

Wat is zilver en wat niet?

Alpaca wordt ook wel imitatie zilver genoemd. Dat is een zilverkleurig onedel metaal. Alpaca dat verzilverd is wordt ook wel silver plated of silver filled genoemd. Het lijkt op zilver en het buitenste laagje is ook zilver. Maar als het dunne laagje zilver slijt, komt nikkel dat in alpaca zit, in contact met de huid. Nikkelallergie kan zich in de loop van de tijd opbouwen waardoor je er steeds meer last van kunt krijgen.

edelstenen

Wil je ook graag een InnerJewels sieraad?

Ben je geïnteresseerd in een sieraad en wil je advies? Heb je nog vragen? Laat dan vrijblijvend je gegevens hieronder achter, dan nemen we contact met je op.

  • Max. bestandsgrootte: 2 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Edelstenen